Не всички общини ви очакват онл@йн, но напредък има

Страниците на българските общини остават далеч от първенците в световната класация и изостават от тези на някои градове от Централна и Източна Европа, като Братислава (58,3 т.), Прага (54,8 т.) и Вилнюс (53,8 т.). Въпреки това напредък има.

На 24 март 2015 г. Институтът за икономическа политика (ИИП) представи крайните резултати на изследване на електронното управление на общините в България. Интернет страниците на 27-те областни центъра в страната са оценени в пет категории: 1) Сигурност и защита на личната информация; 2) Приложимост; 3) Съдържание; 4) Предлагани услуги и 5) Гражданско участие и социална ангажираност.

При максимален резултат от 100 точки най-високо се класира община Бургас, която събира 48,75 т., следвана от Столична община (45,85 т.) и община Стара Загора (37,85 т.). Най-слабо ниво на развитие на електронното управление имат общините Кърджали (20,8 т.), Пазарджик (20,5 т.) и Силистра (19,9 т.). И трите са получили 0 т. в категория „Поверителност“, тъй като на страниците им не е осигурена информация за начините, по които се събира и обработва личната информация на потребителите на съдържанието.

Страниците на българските общини остават далеч от първенците в световната класация и изостават от тези на някои градове от Централна и Източна Европа, като Братислава (58,3 т.), Прага (54,8 т.) и Вилнюс (53,8 т.).

Въпреки това напредък има. След запитване на Инфограф за причините за удвояването на резултата на столицата ни в сравнение с този, отсъден ѝ от международни експерти през 2013 г., стана ясно, че това се дължи на стартирането на портала за комуникации с гражданите, разширяването на предлаганите електронни услуги и създаването на допълнителни пространства, които са достъпни след регистрация на потребителя.

Повече за проекта „Твоята община те очаква онл@йн“ можете да откриете като посетите страницата на ИИП

Сподели статията