Предизборно от Великобритания: колко важна е темата за напускане на ЕС?

Кратък обзор на позициите на водещите партии

На 7 май във Великобритания се провеждат парламентарни избори. Те са генерална репетиция за евентуален референдум за оставането на Обединеното кралство в ЕС. Те са и тест за нагласите след референдума за независимостта на Шотландия.

Европейският съюз (ЕС) не е най-важната тема в британския предизборен дебат, но определено е сред темите, които се обсъждат. Според измерителя на обсъжданията в социалните мрежи ЕС заема едва 8-мо място. Топ-темите в социалните мрежи във Великобритания за периода от 1 април до 4 май 2015 г. са Шотландия, имиграцията, икономиката и социалните помощи.

В същото време ЕС присъства на видимо място в предизборните програми на водещите политически партии и беше един от няколкото водещи въпроса, които бяха зададени по време на първия предизборен дебат на лидерите на 2 април. Тогава всички се обърнаха срещу Найджъл Фараж и Дейвид Камерън и ясно заявиха, че са за оставане в ЕС, но със значителни нюанси в позициите си.

Ето част от позициите на водещите партии:

  • Лидерът на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън хвърли голямата бомба в целия дебат, като поиска гласовете от евентуален референдум за напускането или оставането на Обединеното кралство да се броят във всяка една от страните, които формират кралството. Според нея това означава, че нито една от нациите няма да бъде изкарана против волята си от ЕС. SNP вярват също, че трябва да се осигури по-съществена роля на автономните администрации в Съвета на министрите на ЕС и по-прякото им участие в европейските институции.
  • Лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибънд обяви, че Европа не му е приоритет. Ако спечелят изборите, лейбъристите ще се концентрират върху завършването на единния пазар и по-строгата бюджетна дисциплина, включително и по отношение на онези политики, по които разходите на европейско ниво може да спестят пари на национално ниво. Това означава реформа на Общата селскостопанска политика и преглед на разходите за европейските агенции, изготвен от ЕК, с цел намаляване на прахосването и неефективността.
  • Консервативната партия (КП) обещава на избирателите освен референдум през 2017-а година и връщане на правомощия, защита на британските интереси на единния пазар, завършване на амбициозните търговски споразумения на ЕС с трети страни, намаляване на административното бреме. Торите са убедени, че са единствените, които могат да осигурят промяна в Европа. Обещават, че още в първата сесия на следващия парламент ще предложат закона за референдума през 2017-а и ще договорят нови отношения с ЕС.
  • Либералните демократи (ЛД) са изключително кратки в своята платформа включително и по-въпроса за Европа. Те категорично заявяват, че искат Великобритания да остане в ЕС, тъй като това означава по-силна икономика и работни места.
  • Според Британските зелени (ЗП) много от европейските действия са прогресивни: опазване на основните права, мир и сигурност чрез взаимно разбирателство, защита на околната среда, разпространение на култура и идеи, регулиране на финансовата система. И все пак ЗП предпочитат страните-членки да разчитат повече на себе си, отколкото на "неустойчивата икономика на ЕС".
  • Главата, която засяга отношенията с Европа в платформата на Независимата партия на Обединеното кралство (UKIP) е озаглавена "Бризход". В програмата си обаче евроскептиците се опитват да обяснят, че е несправедливо и подвеждащо да бъдат наричани антиевропейска партия. Освен това евроскептиците вярват, че реформата на ЕС е невъзможна. Европейският парламент не е гаранция за демокрацията, а е само имитация на демокрация.
Подробен преглед на позициите на отделните партии по отношение на ЕС можете да намерите на euinside.eu.