666 неоправдани отсъствия за депутатите

63,7% от тях са за опозицията

Депутатите в 43-тото НС са натрупали общо 666 неоправдани отсъствия от пленарна зала и комисии в периода октомври 2014 - април 2016 г. Данни за отсъствията през м. май все още не са публикувани. Всички изчисления по-долу се базират на това от листата на коя партия е бил избран един депутат.

Вижда се, че:

  • Близо 2/3 от неоправданите отсъствия са за депутати от опозицията. Точно 160 от общо 424-те отсъствия на депутати от опозицията са направени през месеците юни и септември 2015 г. През м. август депутатите почиват, поради което тогава няма неоправдани отсъствия.
  • Най-много неоправдани отсъствия имат депутатите от ДПС (188). Това прави средно по 4,9 отсъствия на депутат. Следва БСП - общо 147 отсъствия или 3,8 на депутат.
  • От партиите в управляващата коалиция (към м. април АБВ все още е част от нея), най-много отсъствия имат ГЕРБ, но поради големия брой депутати, те са средно по едва 1,1 на депутат. Депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт отсъстват далеч по-често - средно по три пъти на депутат. 

Данните са достъпни тук в .xls и .csv формат, като освен имената на народните представители и датата на тяхното отсъствие, сме добавили и политическата партия от чиято листа са били избрани.