22 партии и коалиции в борба за влизане в 44-тото НС

На 26 март 2017 г. за гласовете на българите ще се състезават 22 партии и коалиции. На предходните парламентарни избори броят им беше 25, а рекордът за периода от 2005 г. насам1 е регистриран през 2013 г., когато участниците бяха 36.

Данните показват, че по-тесният избор, пред който избирателите са изправени този уикенд, не би трябвало да има отношение към избирателната активност. Наличието на повече участници не води нито до ръст на броя на политическите сили, представени в парламента, нито до по-висок интерес от страна на избирателите. През 2009 г. (годината с най-малко участващи партии в този период) избирателната активност е най-висока - 60,2%. На последните парламентарни избори през 2014 г. избирателната активност достигна най-ниското си ниво до този момент, като едва 48,7% от имащите право на глас го упражниха. Предстои да видим дали изборите на 26 март ще доведат до ново дъно на избирателната активност.

1 За съжаление архивите на ЦИК включват информация само за парламентарните избори от 2005 г. насам. Официални данни за предишни избори от държавни институции е изключително трудно да се намерят.

Източници