Дни преди изборите: какво показаха социологическите проучвания

На база на социологическите проучвания до този момент, може с голяма доза сигурност да заявим, че поне 5 партии и коалиции ще влязат в следващия парламент: това са ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС и ВОЛЯ. В нито едно от проведените социологически проучвания, техният резултат не е бил под границата от 4%.

Още пет партии и коалиции имат шанс ако не да влязат в парламента, то поне надхвърлят 1% от гласовете, което по принцип би им гарантирало субсидия, ако всички те не бяха коалиции: РБ, АБВ-Д21, "Да, България", "Нова Република" и ДОСТ.

Поради спорното на моменти качество (и безпристрастност) на предизборните социологически проучвания, разликите между минималните и максималните проценти на подкрепа за отделните участници е често значителна. Тук, разбира се, роля играят и други фактори като например моментът на провеждане на социологическото изследване.

По всичко личи, че броят на партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание, ще бъде по-нисък от 8-те, които намериха място в предишното. Напълно възможно е, обаче, общият брой на партиите, които надхвърлят прага от 1%, да остане непроменен (а именно - 10).