Как гласуваха българските общини

ГЕРБ печели 112 общини, БСП - 108, ДПС - 44, а ДОСТ - 1

Отворените данни на ЦИК за изминалите парламентарни избори ни позволяват да направим по-детайлен поглед на случилото се в различните региони на страната.

Победители в общините
Долната карта показва партията или коалицията, която печели най-много от действителните гласове във всяка една от общините в страната. Има общо 4 партии и коалиции, които успяват да направят това в поне една община: ГЕРБ (112), БСП (108), ДПС (44) и ДОСТ (1). Ако търсим “пълното надмощие”, то, според нашите изчисления:

 • ГЕРБ печели с над 50% от гласовете в 6 общини (Долна Баня, Доспат, Любимец, Никола Козлево, Приморско и Симитли);
 • БСП - в 4 (Болярово, Брегово, Мизия и Трекляно);
 • ДПС - в 18 (Антоново, Ардино, Белица, Борино, Венец, Върбица, Завет, Каолиново, Крумовград, Минерални Бани, Омуртаг, Опака, Самуил, Сатовча, Стамболово, Сърница, Черноочене и Якоруда).
Резултати на всички партии
Тази карта показва резултатите на водещите партии и коалиции във всяка една община в страната. Цветовото кодиране е различно за почти всяка от тях, за да са ясно видими общините, където те постигат най-силни или най-слаби резултати (виж бележките в края).
 • ГЕРБ постига най-висок резултат в Симитли (69,9%) и Долна Баня (59,8%)
 • БСП постига най-висок резултат в Болярово (66,5%) и Брегово (57,7%)
 • ОП постигат най-висок резултат в Златарица (23,6%) и Сандански (21,1%)
 • ДПС постига най-висок резултат във Венец (72,6%) и Самуил (65,4%)
 • ВОЛЯ постига най-висок резултат в Белослав (14,5%) и Варна (12,7%)
 • РБ-ГН постига най-висок резултат в Криводол (26,7%) и Мирково (14,1%)
 • ДаБГ постига най-висок резултат в столицата (7,9%) и Горна Малина (4,8%)
 • НР постига най-висок резултат в Белоградчик (8,1%) и Перущица (6,3%)
 • АБВ-Д21 постига най-висок резултат в Медковец (10,1%) и Мездра (9,9%)

Вижда се още, че:

 • В нито една от общините на страната останалите кандидати не събират повече от 4%, като най-близко до тази граница са Средец, Долна Митрополия и Столична община.
 • Най-много гласоподаватели са избрали опцията “не подкрепям никого” във Видин - цели 8%, следвана от Кула и Белоградчик - малко над 4%.
 • Най-висок дял на недействителните гласове (над 3%) се забелязва в общините Кирково (спечелено от ДПС), Хитрино (ГЕРБ), Самуил (ДПС), Болярово (БСП), Рила (БСП), Джебел (ДПС), Николаево (ДПС), Котел (ГЕРБ) и Смядово (ГЕРБ).
Още данни от изборите (активност, възможни коалиции и др.) може да откриете в материала "Парламентарни избори 2017", както и в "Познаха ли социолозите?".


ВАЖНИ Бележки
 1. При обработка на данните, имайте предвид, че гласовете “не подкрепям никого” се намират във файла protocols-26.03.2017.txt и се използват при изчисляването на получената от партиите подкрепа, както и при избирателната активност. Като цяло съветваме първо да прочетете внимателно файла readme-26.03.2017.txt.
 2. По някаква причина секциите от община Родопи излизат в списъците с кода на община Пловдив, поради което при нас стойностите (разпределението на действителните гласове между партиите) и за двете общини за еднакви. Не знаем дали това е нарочно направено/грешка на ЦИК/недоглеждане при нас, но най-вероятно е първото.
 3. Проверихме изчисленията си на национално ниво, както и в две от общините и две от областите на страната. Всичко изглежда наред, но ако при обработка на данните забележите неточност, свържете се с нас. При обработка на подобни масиви винаги присъства опасността някоя секция да “прескочи” в друга община.
 4. Различната стъпка в цветовото кодиране на картата с резултатите на отделните партии и коалиции е наложително, тъй като някои от тях (най-вече ДОСТ и ДПС) регистрират много високи резултати в едни общини и изключително ниски в други, което прави неуместно използването на обща стъпка в легендата за всички партии.
 5. Възможни са проблеми при визуализацията на точните данни за община Бяла в Русе и община Бяла във Варна - причината е в нас и ще отстраним проблема.