Колко голям всъщност е биткойн-пазарът?

Безспорно една от горещите теми през последните месеци е главоломното нарастване на цената на криптовалутите и в частност - биткойн. Само в рамките на 2017 г., пазарната капитализация на биткойн се увеличи от 15 млрд. долара до 261 млрд. долара (към 21 декември). Интересът към криптовалутата нарасна до такава степен, че вече се търгуват фючърси. С други думи биткойн се превръща от виртуална валута в инвестиционен инструмент. Каква обаче е неговата значимост на инвестиционния пазар?

За да отговорим на този въпрос, сме сравнили пазарната капитализация на биткойн спрямо най-популярните класове финансови инструменти - облигации и акции, както и най-масово предпочитаният вариант за алтернативни инвестиции - инвестиционното злато (и то без стойността на златото на физически носител, например златните бижута). Данните за всички финансови инструменти са към 31 декември 2016 г., освен за биткойн, който е представен към 21 декември 2017 г.

Вижда се, че въпреки главоломното покачване на нейната цена, криптовалутата представлява все още незначителна част от инвестиционния пазар. С пазарна капитализация от близо 260 млрд. долара, биткойнът остава значително по-малък от пазара на злато и почти незначим в сравнение с пазара на акции и облигации.