10-те най-големи компании в света по пазарна капитализация

Apple Inc. се превърна в първата компания от САЩ с пазарна капитализация над 1 трлн. долара. Новината предизвика силни вълнения сред финансовите медии, макар за мнозина това да беше дългоочакван резултат, тъй като компанията демонстрира силен растеж и добри финансови резултати през последните години.

Интересно е да се отбележи, че Apple Inc. не е първата компания в света с подобно постижение, тъй като още през 2007 г. PetroChina (Китай) премина границата от 1 трлн. долара. Впоследствие обаче акциите на PetroChina отчетоха силен спад поради глобалната финансова криза и срива на цените на петрола. В момента стойността на PetroChina възлиза на 206 млрд. долара.

Топ 10 на най-големите компании по пазарна капитализация се допълва предимно от технологични компании и финансови институции. До стойността на Apple Inc. се приближават Alphabet (Google), както и Amazon.com и Microsoft. Facebook изостава от челните позиции, след като компанията отчете 20% спад в цената на акциите си през последния месец поради изненадващо понижение на прогнозите си по време на последната презентация пред инвеститорите.

В топ 10 попадат още:
  • Berkshire Hathaway - холдингът, управляван от Уорън Бъфет
  • Alibaba - известен още като китайският Amazon
  • Tencent Holdings - холдинг от технологични компании и социални мрежи в Китай
  • JP Morgan Chase - банкови и финонсови услуги с централа в САЩ
  • Johnson & Johnson - производител на фармацевтични и козметични продукти