Тръмп се прицелва в рекорда на Картър

На 25 януари САЩ изпрати най-дългия в историята си период на частично спиране на работата на Федералното правителство – 35 дни. Това е второто такова спиране при президентството на Тръмп, а продължителността му надхвърли досегашният рекорд, регистриран при Клинтън.

Единственият непокорен още рекорд е за най-много дни при отделен президент, който все още се държи от Картър (67 дни в периода 1977-1980). При Картър се падат и най-много дни без работа на Федералното правителство в рамките на една година – 34 през 1977 г., покрай спорове за финансирането на абортите. Разликата е, че тогава федералните служители остават на работа.

Както и при Клинтън, фактът че последното спиране при Тръмп се пада на границата между две години е едно от основните обстоятелства за неговата продължителност. Още на 15 февруари 2019 г. обаче Тръмп ще има нова възможност да „подобри” рекорда на Картър, в случай че не се стигне до споразумение за финансирането на стената с Мексико. 

Число на фокус
35 дни
Най-дългото до този момент частично спиране на работата на Федералното правителство в САЩ е при президенството на Тръмп. 
Източници