Една година Инфограф

Днес Инфограф навършва една година

Скъпи приятели,

Днес Инфограф навършва една година. Това ни дава повод да хвърлим поглед назад и да направим това, което най-много обичаме - да си поиграем с няколко числа.

За тези 365 дни подготвихме за вас 94 материала и 263 графики, които вие посетихте над 150 000 пъти.

Балансът в съдържанието на сайта не ни се получи: 63% от материалите са в секция „Икономика”, а 70% се отнасят за България. Въпреки това в „Общество” и „Политика”, намериха място някои от най-четените ни материали като „Учениците в България и по света през погледа на PISA” и „Задължителното гласуване и България”.

Фокусът върху България не беше търсен ефект, а беше наложен от дневния ред. Считаме че тази една година беше изключително важна за страната, което създаде необходимост от изготвянето на сравнителни анализи, показващи как други страни са се справили с предизвикателствата, пред които сме изправени. Като стана въпрос за България – бяхме приятно изненадани от факта, че близо 20% от посещенията на сайта ни са от чужбина.

Цели 65% от трафика към сайта идва през социалните мрежи. Радващо е обаче, че все повече хора стигат до нас по други канали, най-вече посредством търсачки като Google. Една от основните функции на сайта (освен да информира) е да обяснява какво стои зад даден термин, подхвърлен в публичното пространство. Нашият скромен речник в момента съдържа едва 50-тина дефиниции. С времето, обаче, той ще се превърне в неразделна част от всяка една статия.

Една трета от посещенията са от мобилни устройства. Винаги сме се стремяли сайтът ни да е максимално интерактивен и в същото време използваем от хора, които се намират в движение. Не ни се получава винаги, но искаме да ви уверим, че ограниченията в мобилната версия са ни добре известни и работим за тяхното преодоляване.

Благодарности

Първо искаме да благодарим на външните за екипа ни автори - високо ценени от нас специалисти като д-р Георги Ганев, Владимир Сиркаров, Стилиян Гребеничарски, Аделина Марини, Зорница Славова и Георги Вулджев. Благодарение на предоставените от тях данни и анализи, подготвихме някои от най-успешните си публикации – видимо както от високата посещаемост, така и от тяхното съдържание.

Благодарим и на нашите колеги от различни медии, които помагат на анализите ни да стигнат до по-широка аудитория. Материали на Инфограф намериха място на сайтове като investor.bg, offnews.bg, money.bg, dnevnik.bg, economic.bg, econ.bg и capital.bg, телевизии като bTV, НоваТелевизия, Bulgaria on Air и Bloomberg TV Bulgaria, както и вестници като Сега, 24часа и Стандарт. „Клубът на журналистите” на Ирен Филева пък даде нееднократно трибуна на проекта в ефира на БНР.

Убедени сме, че здравословната медийна среда е следствие не само от конкуренцията, но и от сътрудничеството между отделните медии. Това е причината, поради която материалите на Инфограф винаги ще бъдат свободни за използване и препечатване. Обществената мисия на съвременните медии (особено в България) го изисква, а за нас позоваването на нещо, което сме публикували, е както признание, така и отговорност.

За читателите ни няма какво друго да кажем освен: за нас няма нищо по-важно от вашето доверие. Не спираме да работим по идеи и функционалности, които да направят престоя ви на infograf.bg приятен и полезен. Отдадени сме на каузата да ви информираме за важните числа на нашето време и ще продължим да го правим както и до този момент – следвайки принципите на безпристрастност и точност при прочита на данните.

С безкрайно уважение и пожелания за здраве и лични успехи,

Екипът на Инфограф

Сподели статията