С колко успяха да увеличат подкрепата си Цецка Цачева и Румен Радев между двата тура

Радев бележи 503% ръст в Кърджали, 308% в Разград и 233% в Търговище

След вчерашната изборна победа на генерал Румен Радев с малко над 2 милиона гласа спрямо 1,2 милиона за Цецка Цачева, следва да се запитаме – откъде дойде ръстът в гласоподавателите на подкрепения от БСП кандидат? Данните на ЦИК при 99,3% обработени протоколи* позволяват да отговорим на този въпрос с голяма доза сигурност.
Горната карта показва ръста в подадените действителни гласове за двамата кандидати между двата тура в отделните области на страната. Сравнението между отделните области позволява очертаването на няколко общи тенденции:

1) Ръстът в подкрепата за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева е относително равномерен в цялата страна, като варира в рамките на 35-50% в повечето области. Изключение правят София (област), както и доминираните от гласоподаватели на ДПС (гласували предимно за Пламен Орешарски на първия тур) области, където ръстът на подкрепата за Цачева е в порядъка на 20-25%. 

2) Най-много Цачева успява да увеличи гласоподавателите си в София (столица), Варна и Добрич. Докато столицата е областта с най-равномерно разпределение на първия тур, то там беше и най-доброто представяне на кандидатите получили по-малък дял от вота – Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Татяна Дончева, част от чиито избиратели (основно гласувалите за Трайчо Трайков) вероятно са се преориентирали към кандидата на ГЕРБ. Варна и Добрич пък са областите на най-добро представяне на Веселин Марешки, което също говори за известен прилив на гласоподавателите му към Цачева.

3) Очаквано, Румен Радев бележи много по-значителен ръст от Цачева в повечето области на страната. Най-значителните му постижения са в Кърджали (503%), Разград (308%) и Търговище (233%). Тези три области съвпадат с регионите на най-голяма подкрепа за Пламен Орешарски на първия тур, тъй че може да се говори с относително голяма сигурност за пренос на гласове между двамата кандидати.

4) В повечето области Радев постига ръст на гласовете в порядъка 90%-130%. Най-слабият му ръст се наблюдава в София (област) и Видин, което обаче може да се обясни с доброто му представяне в тях още на първия тур.

5) Най-трудно е проследяването на гласовете за кандидата на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, подадени на първия тур. Причина за това е равномерното им разпределение в почти всички области на страната, освен тези, където доминира Пламен Орешарски. Това наблюдение в по-малка степен важи и за гласовете подадени за Татяна Дончева и Ивайло Калфин.

* Данните за София (столица) са сумарни от трите избирателни региона, които съставляват столицата. Данните за гласовете, подавани извън България не са включени в настоящите изчисления.